Inapoi
Keratoza pilara
 
Keratoza pilara
Keratoza pilara este o afectiune genetica de keratinizare a foliculilor de par de pe piele. Este o conditie benigna extrem de comuna care se manifesta prin papule foliculocentrice keratozice, rugoase, mici, descrise ca piele de gaina, in zone caracteristice ale pielii, mai ales pe brate si talie. Desi nu s-a definit nici o etiologie clara afwctiunea este descrisa in asociere cu ihtioza vulgaris, xeroza si mai rar dermatita atopica, astmul si alergiile.

Keratoza pilara afecteaza 50-80% dintre adolescenti si 40% dintre adulti. Cele mai multe persoane nu-si cunosct afectiune, faptul ca are o denumire clinica si ca este tratabila. In general keratoza pilara afecteaza cosmetic dar nu si medical. Este descrisa drept o afectiune a copilariei si adolescentei. Desi devine mai exagerata la pubertate se amelioreaza cu virsta. Totusi multi adulti au keratoza pilara tardiv la senescenta. Aproximativ 30-50% dintre pacienti au un istoric familial pozitiv. Ereditatea autosomal dominant cu penetranta variabila este forma descrisa.

Variatiile personale sunt descrise uneori, cu ameliorare vara. Pielea uscata iarna tinde sa agraveze simptomele. Keratoza pilara este autolimitanta si tinde sa se amelioreze cu virsta la multi pacienti. Unii prezinta toata viata afectiunea cu perioade de remisiune si exacerbare. Cazurile extinse pot determina desfigurare cosmetica si stress psihologic.
Datorita caracterului genetic al afectiunii nu exista nici un tratament curabil. Remisiunile inconstant si variatiile sezonale si hormonale (sarcina) pot fi descrise. Desi simptomele se remit cu inaintarea in virsta si unele se vindeca spontan exista si cazuri care nu progreseaza favorabil.

Exista numeroase regimuri terapeutice pentru keratoza pilara. Multi pacienti au raspuns foarte bine la acestea. Tratamentul trebuie sa fie continuu. Deoarece nici un tratament nu este universal benefic exista o multitudine de lotiuni si creme. Procedurile chirurgicale minore de extractive a acneei pot fi utile in cazurile rezistente. Microdermoabraziunea este o metoda sigura, minim-invaziva pentru a exfolia pielea. Prognosticul general este bun. Multe cazuri s-au rezolvat cu inaintarea in virsta. Totusi altele rezista pina la virsta adulta cu remisiuni si recaderi intermitente.

Patogenie si cauze.

Keratoza pilara este o afectiune genetica cu hiperkeratinizarea pielii. O formare in exces si/sau cumulare a keratinei este considerate cauza texturii abrasive a pielii. La acesti pacienti procesul keratinizarii este deficitar. O teorie este cea conform careia celulele pielii in exces se aduna in jurul foliculilor de par. Acesti bumbi foliculari sunt cauzati de parul care nu poate ajunge la suprafata si devine prizonier sub resturile de keratina. Frecvent pacientii dezvolta eritem usor in jurul foliculilor de par, indicind conditia inflamatorie. Se poate observa un fir de par subtire sub papula. Papulele sunt considerate a apare prin acumularea in exces a keratinei in foliculul de par.
Etiologia keratozei pilare nu este cunoscuta complet. Dintre persoanele afectate 70% au predispozitie genetic. Conditiile care determina piele uscata par a exacerba boala. Simptomele tind in general sa se agraveze iarna si se amelioreaza vara. Asocierile commune include un istoric familial de keratoza pilara, ihtioza sau dermatita atopica.
 
Află primul promoţiile noastre
Fidelitatea se premiază
DalianaConstruct - Placari fatade cu casete de aluminiu compozit de tip bond: Alucobond, Etalbond. iEfteneaua.ro portalul celor mai bune preturi