Inapoi
Pneumonia interstitiala la copil
 
Pneumonia interstitiala la copil
Pneumonia interstitiala, denumita si pneumonie atipica este o infectie a interstitiului pulmonar caracterizata prin SARACIA SEMNELOR FIZICE si GRAVITATEA SEMNELOR FUNCTIONALE pulmonare (si radiografice) ; acestea sunt discordante. Afectiunea face parte dintr-un grup de pneumopatii acute nebacteriene cu debut brusc cu tuse, simptome functionale moderate.

Etiologie:

Din punct de vedere etiologic pneumonia interstitiala poate fi:
- virala, data de VRS, adenovirusuri, virusuri gripale si paragripale, rujeolic, rubeolic, Citomegalovirus (CMV) ;
- bacteriana cauzata de Lysteria, bacil Koch;
- parazitara, avand ca agent etiologic Pneumocistis carini, toxoplasma, histoplasma.
Incidenta este ridicata in sezonul rece.
Clinic, perioada de incubatie se apreciaza la 1-3 saptamani.
Debutul este insidios cu febra, anorexie, cefalee. In perioada de stare simptomatologia principala se caracterizeaza prin tuse si durere difuza la nivelul toracelui. Tusea este initial uscata, devenind apoi productiva si putand prezenta striuri sanghilonente. Frecventa respiratorie este normala sau usor ridicata. Febra are un carater intermitent, scazand dupa un interval de 4-14 zile.

Examenul radiologic este caracteristic: trama interstitiala accentuata, opacitati peribronhovasculare, hilio-bazale cu aspect "pieptanat" sau opacitati sterse, imprecis delimitate, cu un aspect vatuit. In evolutie pot aparea: atelectazii paracelare, emfizem difuz bazal sau retrosternal.

Examene de laborator vor evidentia o hemoleucograma normala, numarul leucocitelor fiind variabil, de obicei. Din faringe se poate izola Mycoplasma pneumoniae sau un alt agent etiologic incriminat.
Diagnosticul etiologic se stabileste prin seroconversie pentru un egent viral la 2 prelevari sangvine la un interval de 10-15 zile. Metodele imunoenzimatice asigura un diagnostic rapid.

Tratamentul este simptomatic de cele mai multe ori. In infectia cu Mycoplasma pneumoniae prezinta eficienta administrarea de antibiotice: ERITRIMICINA, CLARITROMICINA sau TETRACICLINA.
 
Află primul promoţiile noastre
Fidelitatea se premiază
DalianaConstruct - Placari fatade cu casete de aluminiu compozit de tip bond: Alucobond, Etalbond. iEfteneaua.ro portalul celor mai bune preturi